Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
16.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι 9 καλύτερες τροφές για υγιές συκώτι

ΑρχικήΟικιακάΟι 9 καλύτερες τροφές για υγιές συκώτι
spot_img

cibum team

Το συκώτι είναι το μεγαλύτερο εσωτερικό όργανο του σώματος.

Είναι υπεύθυνο για πολλές σωματικές λειτουργίες όπως: η ρύθμιση της πήξης του αίματος, η παραγωγή πρωτεϊνών και ενζύμων, η μετατροπή των θρεπτικών συστατικών των τροφών σε βασικά συστατικά του αίματος.

Επίσης, παράγει ουσίες που υποβοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να αποβάλλει τα βακτήρια και να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Παράλληλα, είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της χολής, απαραίτητη για την πέψη.

Με τόση σκληρή δουλειά που κάνει, λοιπόν, πρέπει και εμείς να το προσέξουμε ανάλογα.

Ακολουθούν τροφές που κάνουν καλό στο συκώτι:

  1. Πλιγούρι βρώμης

Τα τρόφιμα με πολλές φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν το συκώτι σας να λειτουργήσει στο μέγιστο. Θέλετε έναν που να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας; Δοκιμάστε πλιγούρι βρώμης. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε επιπλέον κιλά και λίπος στην κοιλιά, κάτι που είναι ένας καλός τρόπος για να κρατήσετε μακριά τις ηπατικές παθήσεις.

  1. Μπρόκολο

Προσθέστε πολλά λαχανικά στη διατροφή σας, εάν θέλετε να διατηρήσετε το συκώτι σας υγιές. Το μπρόκολο μπορεί να είναι μέρος αυτής της διατροφής. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι αυτό το λαχανικό μπορεί να σας προστατεύσει από τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Αν το μπρόκολο στον ατμό ακούγεται λίγο βαρετό, το τεμαχίζετε και το ρίχνετε με αμύγδαλα σε φέτες, αποξηραμένα κράνμπερι και μια τρυφερή βινεγκρέτ. Είναι επίσης νόστιμο ψητό με σκόρδο και λίγο βαλσάμικο ξύδι.

  1. Καφές

Εάν δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς καφέ, θα χαρείτε να ακούσετε ότι μπορεί να έχει κάποια οφέλη για το συκώτι σας. Μελέτες δείχνουν ότι πίνοντας δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα μπορεί να προστατεύσει το συκώτι σας από βλάβες, που προκαλούνται από υπερβολικό αλκοόλ ή ανθυγιεινή διατροφή. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

  1. Πράσινο τσάι

Είναι γεμάτο με έναν τύπο αντιοξειδωτικού που ονομάζεται κατεχίνες. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να προστατεύσει από ορισμένες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος. Θα πάρετε περισσότερες κατεχίνες αν παρασκευάσετε μόνοι σας τσάι και το πιείτε ζεστό. Το παγωμένο τσάι και τα έτοιμα προς κατανάλωση πράσινα τσάι έχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

  1. Νερό

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για το συκώτι σας είναι να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Αποκτήστε τη συνήθεια να πίνετε νερό αντί για ποτά, όπως αναψυκτικά ή αθλητικά ποτά. Θα εκπλαγείτε από το πόσες θερμίδες θα σας εξοικονομήσει κάθε μέρα.

  1. Αμύγδαλα

Οι ξηροί καρποί – ειδικά τα αμύγδαλα – είναι καλές πηγές βιταμίνης Ε, ένα θρεπτικό συστατικό που η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τη λιπώδη νόσο του ήπατος. Τα αμύγδαλα κάνουν καλό και στην καρδιά σας, οπότε πιάστε μια χούφτα την επόμενη φορά που θα θέλετε να τσιμπολογήσετε. Ή δοκιμάστε τα σε σαλάτες, όπου προσθέτουν μια ωραία τραγανή γεύση.

  1. Σπανάκι

Τα φυλλώδη πράσινα έχουν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που ονομάζεται γλουταθειόνη, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει το συκώτι σας να λειτουργεί σωστά . Και το σπανάκι δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύκολο στην παρασκευή του. Κάνει μια εξαιρετική βάση για σαλάτα δείπνου και είναι επίσης νόστιμο σοταρισμένο με σκόρδο και ελαιόλαδο. Όταν μαραθεί, ρίξτε μια σκόνη από φρέσκια παρμεζάνα.

  1. Βατόμουρα

Έχουν θρεπτικά συστατικά που ονομάζονται πολυφαινόλες, τα οποία μπορεί να σας προστατεύσουν από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, η οποία συχνά συμβαδίζει με την παχυσαρκία και την υψηλή χοληστερόλη. Εάν τα βατόμουρα δεν τόσο της αρεσκείας σας, άλλες τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες είναι η μαύρη σοκολάτα, οι ελιές και τα δαμάσκηνα.

  1. Βότανα και μπαχαρικά

Θέλετε να προστατέψετε το συκώτι σας και την καρδιά σας ταυτόχρονα; Πασπαλίστε τα φαγητά σας  με λίγη ρίγανη, φασκόμηλο ή δεντρολίβανο. Είναι μια καλή πηγή υγιεινών πολυφαινολών. Ένα επιπλέον όφελος: σας βοηθούν να μειώσετε το αλάτι σε πολλές συνταγές. Η κανέλα, η σκόνη κάρυ και το κύμινο είναι επίσης μπαχαρικά με πολλά οφέλη.

 

 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα